Actieknoppen

In het scherm "postvak in" zie je drie actieknoppen:

 

 

Controleer E-mail: Hiermee geef je MailWasher de opdracht om een of meerdere E-mailaccounts te controleren op de aanwezigheid van nieuw berichten. Om deze berichten te kunnen beoordelen en classificeren, wordt daarbij van ieder bericht een beperkt aantal regels binnengehaald. Het aantal binnen te halen regels bepaal je onder 'instellingen'. Terwijl deze regels worden geladen, verandert de Controleer mail knop in een Stop knop, waarmee je het binnenhalen van je mail kunt afbreken.
Was Mail: Hiermee start je het "wassen" van je mail, oftewel het wissen van ongewenste berichten. Terwijl de mail wordt "gewassen" verandert de Was Mail knop in een Stop knop, waarmee je het wassen van de mail kunt afbreken.
Mail Programma: Normaal gesproken vind je hier het pictogram en de naam van je standaard E-mail- programma. Daarmee kun je, nadat je mail "gewassen" is, handmatig je "goede" mail binnenhalen. TIP: Je kunt ook instellen dat je E-mailprogramma automatisch wordt gestart nadat de mail "gewassen" is.

 

 

Berichtentabel

 

In de berichtentabel zie je een lijst met E-mails, die voor je klaarstaan op de server(s) van je provider(s). Als je een bericht aanklikt, wordt dat weergegeven in het voorbeeldscherm (zie hieronder).

 

Informatie over iedere E-mail wordt weergegeven in kolommen:

De eerste kolom links geeft aan of een E-mail al is beoordeeld; dat kan handmatig zijn gebeurd, of door het programma.

In de Beoordeling kolom kun je aanklikken hoe jij zelf een bericht classificeert: goed ('duim omhoog'), spam ('duim omlaag') of neutraal. MailWasher leert van je beoordelingen en zal daardoor binnen de kortste keren een uniek en accuraat, op jouw specifieke situatie toegesneden, spamfilter opbouwen.

Met een klik in de Wis kolom vink je aan, dat een bericht gewist moet worden.

In de Status kolom kun je zien of een mail is gemarkeerd door een filter of de witte/zwarte lijst, en/of dit bericht als goed of spam wordt beoordeeld.

In de overige kolommen vind je nadere informatie over de E-mail, zoals afzender, onderwerp, datum verzonden etc.

Je kunt de kolommen met je muis verslepen en in een andere volgorde zetten. Je kunt aangeven hoe de berichten gesorteerd moeten worden, door (links) te klikken op titel van de kolom waarop je wilt sorteren.

Als je rechtsklikt op een kolomtitel, roep je een menu op waarin je de kolommen kunt kiezen die je op het scherm wilt zien.

 

 

Voorbeeldscherm

 

In het voorbeeldscherm kun je berichten op verschillende manieren bekijken. Je kunt daarvoor verschillende tabbladen aanklikken; allereerst het bericht zelf, uitsluitend in "platte tekst", dus zonder opmaak. Daarvoor is gekozen, omdat de HTML code van berichtopmaak een veiligheidsrisico met zich mee brengt.

 

   Als je de afzender van een bericht vertrouwt, kun je klikken op de knop bekijk in HTML , rechts bovenaan in het bericht, zodat je ook de opmaak te zien krijgt. Uit veiligheidsoverwegingen worden worden afbeeldingen, ook in de HTML modus niet weergegeven totdat je, in de HTML- weegave de keuze download/toon afbeeldingen en dergelijke aanvinkt. BELANGRIJK: Doe dit echter alleen, als je de afzender van het bericht echt vertrouwt. Onder meer in afbeeldingen, kan namelijk kwaadwillende code verstopt zitten. Ook kan het binnenhalen van dergelijke inhoud een teken voor de afzender zijn, dat je het bericht gelezen hebt en dat je E-mail adres dus klopt, met alle gevolgen (extra spam) van dien.

 

 

 

In het volgende tabblad kun je de "Broncode" van een bericht bekijken; in de broncode vind je nadere informatie zoals headers, die onder meer duidelijk kunnen maken van wie een bericht werkelijk afkomstig is. Naar rechts vind je vervolgens de knoppen Snel beantwoorden en Snel doorsturen, die beide voor zich spreken. Let wel op: bij deze keuze wordt je E-mail programma gestart, zonder dat je mail vooraf "gewassen" is. Eventuele spam kan daardoor alsnog in het postvak in van je mailprogramma terechtkomen!

 

 

 

Met de knoppen Vorige en volgende , rechts in de kop van het bericht, blader je snel door de berichten die op de server staan. Daaronder vind je knoppen waarmee je het huidige bericht kunt markeren als spam of goed. Met de "Markeer voor terugzending" knop, stuur je de afzender de melding, dat het gebruikte E-mail adres niet bestaat (bounce). Het nut van deze laatste knop staat ter discussie, ondermeer omdat spammers zich er niets van aantrekken en je met zo'n melding de mailservers extra belast.

 

 

Opmaak

In het het "Opmaak" menu, rechts bovenin het Postvak In en de Prullenbak, kun je tekstgrootte, kleuren, thema's en de lay-out; kortom het complete uiterlijk van deze twee schermen geheel aan je eigen smaak aanpassen.

 

 

Zoek E-mails

Met "Zoek E-mails" kun je zoeken op onderwerp of afzender van berichten. MailWasher Pro begint al met zoeken terwijl je een zoekopdracht typt.

 

 

Zijbalk SpamGereedschap

Met een enkele klik op de twee kleine pijltjes, die je (afhankelijk van de instelling in het Opmaak menu) rechts- of linksboven vindt, open je de zijbalk SpamGereedschap in beknopte weergave; een tweede klik op de pijltjes opent deze zijbalk in volledige weergave. Vervolgens kun je kiezen uit de opties Lijst en Evaluatie.

Lijst: Geeft je een overzicht van je witte en zwarte lijsten plus je filters, waarin de gevonden overeenkomsten met een geselecteerde E-mail vet gedrukt zijn.

Evaluatie:Laat je in een oogopslag zien, welke score het geselecteerde bericht haalt in elk van de Spamgereedschappen; het totaal vind je onderaan bij "totaalscore". Daaronder wordt grafisch weergegeven hoe het geselecteerde bericht scoort op de schaal van "goed" tot "spam".

 

 

Statusbalk

 

Onderin het MailWasher- scherm vind je een statusbalk waarin, afhankelijk van de huidige actie, het volgende kan worden weergegeven:

De Mailcontrole status - hierin zie je welk account er momenteel wordt gecontroleerd, en hoeveel berichten daar voor je klaarstaan

De Evaluatie status - geeft aan, hoeveel berichten er op dit moment worden geëvalueerd; je kunt de evaluatie onderbreken met een STOP knop.

In het prullenbak pictogram - zie je het totaal van het aantal berichten dat klaarstaat om te worden gewist.

Mailcontrole interval - Helemaal rechts zie je hoeveel tijd er is verstreken sinds er voor het laatst op nieuwe mail is gecontroleerd.


Op vrijblijvende basis vertaald uit het engels door Racker, met dank aan Peter V en Tony K. Deze vertaling dient uitsluitend ter ondersteuning; hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Klik hier voor de originele engelse tekst.