De meeste externe zwarte lijsten kennen een mogelijkheid voor gebruikers om spam te rapporteren; "aangifte te doen" als het ware. De kenmerken van deze berichten worden daarbij geanaliseerd waarna meestal een klacht wordt ingediend bij de beheerder van het netwerk waarvan de spam afkomstig is. Netwerken waar vandaan veel afzenders van spam opereren, lopen het risico om op de zwarte lijst te komen. De meeste netwerkbeheerders zullen dus alles in het werk stellen om spammers het werken onmogelijk te maken.

 

Je moet je over het algemeen eerst aanmelden en een account maken, voordat je gebruik kunt maken van zo'n zwarte lijst.

 

Wij geven hier als voorbeeld de aanmeldprocedure van SpamCop:

Ga naar http://www.spamcop.net/anonsignup.shtml en scroll omlaag naar "Register for the Free Reporting Service". Vul je naam of alias en e-mailadres in. Druk op "Send authorization email" om de aanmelding af te ronden.

 

Vervolgens zal Spamcop een e-mail naar het e-mailadres sturen dat je hebt opgegeven. In dit e-mailbericht staat een gebruikersnaam en wachtwoord. Klikken op een van de links in het e-mailbericht stuurt je naar de website van SpamCop. Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je via de mail hebt ontvangen. Na het inloggen kun je vervolgens spam aanmelden via de website; voor Mailwasher is echter alleen het e-mailadres dat Spamcop voor je heeft aangemaakt van belang. Dit adres heb je namelijk nodig om vanuit MailWasher spam te kunnen rapporteren.

 

Als je eenmaal zo'n account hebt aangemaakt, kun je de rapportage verder direkt vanuit MailWasher verzorgen.

 

Zorg er allereerst voor, dat de kolom "Rapporteren" zichtbaar is in Postvak In van MailWasher. Dat doe je, door rechts te klikken op één van de kolomkoppen en in de pop-up lijst "Rapporteren" aan te vinken.

 

Ga vervolgens naar Instellingen>>SpamGereedschap>>Raporteren en klik daar op Voeg Service toe.

 

In het volgende scherm:

1 - vul je de naam van de service in (bijv. SpamCop)

2 - daaronder het E-mail adres, dat je van de spamservice hebt gekregen.

3 - Kies één van je accounts voor het verzenden van spammeldingen <let op!>: meestal moet dat hetzelfde account zijn dat je bij de aanmelding voor de spamservice hebt gebruikt.

4 - Pas de eigenschappen van het pictogram voor deze service, zoals dat in je Postvak In zal verschijnen, aan. Je hebt daarbij de keuze uit achtergrondkleur, tekstkleur en de letter.

 

Tip: Je kunt een unieke letter kiezen die verwijst naar de naam van deze service, maar als je meerdere sevices dezelfde letteraanduiding geeft, worden deze services door MailWasher als groep behandeld, waardoor je met een klik op slechts één pictogram in je Postvak In een spamrapportage naar alle "leden" van deze groep kunt doen.

 

5- Klik op <sla op>

 

Je komt nu terug in het vorige scherm. Vink daar de net aangemaakte spamservice aan.

 

Ga nu in MailWasher terug naar Postvak In. Naast berichten die zijn aangemerkt als 'Spam' zie je in de kolom "Rapporteren" de pictogrammen van één of meer services die je hebt aangemaakt. Door op één of meer van deze pictogrammen te klikken, zorg je ervoor dat het spambericht bij de gekozen service(s) wordt gerapporteerd.

 

Belangrijk: Volg daarna de instructies van de betreffende service om de rapportage af te ronden.


Op vrijblijvende basis vertaald uit het engels door Racker, met dank aan Peter V en Tony K. Deze vertaling dient uitsluitend ter ondersteuning; hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Klik hier voor de originele engelse tekst.